Чудодейната Лечебна Сила На Маслото От Черен Дроб На Акула

масло от черен дроб на акула

Акулите са естествено здрави; техните рани заздравяват много бързо. Акулите имат имунитет към почти всички познати болести, включително към рака.

За разлика от много други морски животни, акулите не разполагат с плавателен мехур, който да редуцира плътността им под водата. Акулите разчитат единствено на черния си дроб за своята плавателност. Черният дроб на акулите е пълен с масло и други въглеводороди, които намаляват плътността на акулата и имат функцията на вътрешна плувка. Черният дроб на акулата съставя около 35% от нейното тегло. Употребата на масло от акула като гориво датира от най-древни времена. От началото на 21 век маслото от черен дроб на акула е намерило множество други приложения в ежедневния живот.

История на маслото от черен дроб на акула

Рибарите от полуостров Изу в древна Япония го наричали „Самедауа“ – в превод „лек за всичко“. Месото на акулите, които те хващали в залива дълбок 1000 метра имали превъзходно месо. Рибарите най-много ценели маслото от черния дроб на акулите и често го приемали, тъй като ги карало да се чувстват по-добре.
През 1758 шведският ботаник КаролусЛинеус открива и потвърждава огромната лечебна стойност на маслото извлечено от дълбоководни акули.
На микронезийските острови „чудотворното“ масло от акула се използвало като древна рецепта срещу всякакви заболявания и било известно като превъзходен източник на сила, издръжливост и полова мощ.
Историческите лечебни ползи от маслото от акула винаги са представлявали фундамент в скандинавската народна медицина. В Норвегия и Швеция маслото от акула било традиционното лечебното средство, с което рибарите лекували рани и раздразнения на дихателните пътища и храносмилателния тракт.
В Испания древните мореплаватели редовно приемали така нареченото "aceite de bacalao" или „масло от великата риба“. Те твърдели, че то ги прави по-неподатливи на настинки и други заболявания.
Дори Ърнест Хемингуей споменава маслото от акула в книгата си „Старецът и морето“, като пише следното за стария моряк: „Също така всеки ден той пиеше масло от черен дроб на акула […], то беше много добро средство срещу простуда и грип и беше полезно за очите.“
През 1906 Д-р Митсумару Тсуджимото провежда подробно проучване над маслото от акула, особено над това извлечено от дълбоководни акули, и открива, че в него се съдържа невероятно голямо количество ненаситени въглеводороди. По-късно той нарича това масло „Сквален“.
През 1922 учени изолират терапевтично активното вещество в маслото от черен дроб на акула, наречено Алкилглицерол.
От 50-те години досега лековитите свойства на Алкилглицеролите (старо име – алкоксиглицероли) са били изследвани в повече от 50 страни. Алкилглицеролите, съдържащи се в майчиното мляко, са основното вещество, което снабдява кърмачетата с естествена защита и имунитет срещу инфекции и подпомага процеса на развитие на тяхната имунна система. В майчиното мляко се съдържат 10 пъти повече алкилглицероли, отколкото в кравето мляко. Учените са доказали, че кърмените деца са по-устойчиви на инфекции и заболявания дори по-късно в живота поради изобилния прием на алкилглицероли по време на ранното им физическо развитие.
Това имуно-стимулиращо съединение представлява основното активно вещество в маслото от черен дроб на акула. В действителност, маслото от акула съдържа 1000 пъти повече АКГ от майчиното мляко. За да укрепят и подсилят имунната си система, възрастните се нуждаят от пропорционално 1000 пъти повече АКГ отколкото кърмачетата.
През 90-те години на миналия век учени от Джон Хопкинс Юнивърсити откриват още едно вещество с маслото от черен дроб на акула – Скваламин. Скваламинът се оказва ефективен срещу различни дрожди, гъбички и бактериални инфекции и представлява едно обещание за лечение към болните с отслабена имунна система и раково болните пациенти.

Лечение на рак

Алкилглицеролите представляват химическо вещество, което присъства в човешкото майчино мляко и в костния мозък и има антиракови свойства.
Лабораторните проучвания са доакзали, че скваленът способства за производтсвото на нормален костен мозък в присъствието на химиотерапевтични медикаменти.

Козметика

Маслото от черен дроб на акула е изключително мощен имуностимулатор. То съдържа сквален (действащ като естествен антибиотик) и скваламин.
Скваленът представлява полиненаситен течен въглеводород, който притежава ярко изразени противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства. Компонент е на човешката кожа, който свързва кислорода и насища с него тъканите и органите. Ето защо скваленът е популярна съставка в различни козметични продукти, включително кремове за лице и шампоани. Скваленът представлява естествен овлажнител, който моментално и без усилие се усвоява от клетките на кожата и косата. Той притежава естествени витамини и минерали, които подпомагат заздравяването и укрепването.
Скваламинът е антибактериално, противогъбично средство с широк спектър на действие. То е особено полезно за хора, които имат проблеми с имунната система.
Маслото от акула присъства като съставка в много козметични продукти, и поради факта, че то лесно прониква през повърхността кожата или косъма.
Алкилглицеролите (АКГ) представляват група от три природни вещества, които участват в образуването и активацията на левкоцитите в костния мозък. АКГ са открити в организма на много морски и пресноводни риби, водни животни с твърда черупка; в кравите, овците и накрая, в млякото на млекопитаещите. В женското мляко съдържанието на АКГ е 10 пъти по-високо, отколкото в това на кравите, което прави майчиното мляко най-целебно за кърмачетата.
Маслото от акула се използва в производтсвото на балсами и маски за коса, тъй като предотвратява накъсването. Приложението му в козметичните продукти за кожата е свързано със свойството му да лекува рани и да подпомага бързото заздравяване и регенерацията.

Ваксини

Естествените витамини и минерали, открити в маслото от акула подпомагат оздравяването и зарастването на рани. Ето защо маслото от акула се добавя към ваксини, тъй като спомага за тяхното съхранение и подсилва имунната система след администрация на ваксината. Много големи фармацевтични компании използват маслото от акула като спомагателно вещество, което повишава имунния отговор, увеличавайки числото на еритроцитите, най-важен компонент на имунната система. Повишената имунореактивност обезпечава съпротивлението на организма срещу простуда, грип и обичайните инфекции, а също така на хронични заболявания, свързани с нарушаване дейността на имунната система, например, астма, алергия, псориазис, рак и даже, възможно е, на СПИН. GlaxoSmithKline и Novartis, две от най-големите компании производители на ваксини в световен мащаб, са произвели повече от 500 милиона ваксини, съдържащи масло от акула.

Употреба и ползи от приложението на масло от черен дроб на акула

Някои учени са на мнение, че маслото от черен дроб на акула, което се извлича от дълбоководни акули може да се окаже изключително полезно за подсилването на имунната система. Днес маслото от акула се придобива от акули, които обитават бреговете на Гренландия, Норвегия и някои други северно-европейски страни.

Важно е да се знае, че маслото извлечено от черния дроб на акула се различава от хранителните добавки, придобити от хрущяла на акула, макар и двете да идват от един и същ вид риба. Ако се сравни хрущялът от акула с маслото от черен дроб на акула, то последното е по-силен терапевтичен препарат. Маслото от черен дроб на акула съдържа вещества с терапевтична приложимост, за разлика от веществата, намиращи се в хрущяла на акулите.

Показания и приложение на маслото от акула в медицината

В исторически аспект, древните народи, населявали Северна Европа (Скандинавия), Мексико и Далечния изток използвали маслото от акула като народно средство за лечение на рани и простуда. Маслото от черен дроб на акула съдържа различни вещества с лечебни и регенериращи свойства, едни от които са алкилглицерин и сквален. Голяма част от изключителния интерес, проявяван по отношение на маслото от акула, се дължи на веществото алкилглицерин – мощен имуностимулатор. Високи концентрации масло от акула съдържат забележително количество наситени мастни киселини Омега 3 и витамин А.

Възможно е в маслото от акула да се крие тайната на здравето и дълголетието на човечеството.

Автор: Александра Николаева | Природолечение.com

Може да ви хареса също:

0 comments