Как да лекуваме кистите на яйчниците с билки и природни методи

Поддържащи Билки за кисти на яйчниците

Кистите на яйчниците са образувания, пълни с течност в яйчниците на жената. Те могат да се образуват само върху единия или и върху двата яйчника. Обикновено тези кисти са безвредни и често изчезват сами. Понякога обаче, ако размерът им се увеличи прекомерно, те могат да разкъсат или да причинят увреждане на яйчника, както и изместване на репродуктивните органи.

Образуването на кисти се наблюдава най-често при жени в детеродна години, но понякога те могат да се развият и при жени в постменопауза. Яйчниците на жената са с размерите и формата на бадем. Удивително е, че нещо толкова малко и деликатно може да побере хиляди яйцеклетки. Също така е доста невероятно, че нещо толкова малко, може да развие киста. За щастие има естествени средства, които могат да помогнат на тялото да се отърве от кистите по естетвен начин и без операция.

Видове кисти на яйчника

Функционални кисти

По време на естествен цикъл яйчниците произвеждат фоликули, които наподобяват кисти и съдържат яйцеклетката, която ще бъде освободена по време на овулацията. Когато наближи овулацията, фоликулът започва да расте. Фоликулите произвеждат и отделят естроген и прогестерон. Кистите на яйчниците, които се дължат на неизправност в самия фоликул са известни като функционални кисти. Има два вида функционални кисти:

Фоликуларни кисти: Това се случва, когато фоликулът не успее да се спука и да освободи яйцеклетката при овулацията, като тя продължава да расте и образува киста.

Псевдокиста (corpus luteum cysticum): Това се случва, когато на фоликулът освободи яйцеклетката при овулацията и се измени в това, което наричаме “жълто тяло”. Отверстието във фоликула, от където чйцеклетката е била освободена се запечатва, в него се събира течност, което води до превръщането на жълтото тяло в киста.

Поликистозни яйчници: Това състояние е свързано с поликистозен овариален синдром, при който яйчниците могат да нарастнат обикновено два пъти размера на нормален яйчник. Поликистозният яйчник развива много на брой и малки по размер кисти в един ред, които приличат на нишка от перли по повърхността на яйчника.

Какво причинява кисти на яйчниците?

Нередовен менструален цикъл
Хормонален дисбаланс
Хипотиреоидизъм (нарушени функции на щитовиднат жлеза)
Тютюнопушене
Ранна менструация (първи цикъл на 11 години или по-малко)
Натрупване на мазнини в горната част на тялото
Прием на гонадотропини
Използването на Кломифен (Clomid, Serophene) е доказано, че увеличава риска от развитие на кисти тип “жълто тяло”.
Използване на тамоксифен

Признаци и симптоми на кисти на яйчниците

Повечето жени, които имат кисти на яйчниците, дори не знаят. Обикновено при тях не се наблюдават ясни признаци на симптоми. Повечето кисти на яйчниците биват открити по време на рутинен медицински преглед. Колкото по-голяма е една киста, толкова по-вероятно е тя да предизвика симптоми. Симптомите могат да бъдат следните:

 • Тазова болка, обикновено от страната, където се намира кистата. Болката може да бъде остра, внезапна или да идва и да си отива по време на целия цикъл.
 • Нередовен менструален цикъл.
 • Тазова болка след полов акт или изморителни упражнения.
 • Гадене и повръщане - това обикновено се случва след като кистата се разкъса.
 • Вагинална болка с кървене.
 • Налягане и / или подуване на корема, може да се забележи от едната или другата страна.
 • Болка или напрежение в корема при уриниране.

Забележка: Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате мъчителна болка, гадене, повръщане и / или вагинално кървене.

Кои природни методи помагат при лечение на кисти на яйчниците?

Първа стъпка: Намалете Естрогена

Излишният естроген в един от основните виновници за причиняване на хормонален дисбаланс, който в последствие води до нарушена овулацията. Един от най-добрите начини да се изчисти от тялото излишният естроген е като се спре приема на ксенохормони.

Как да избегнем приема на естрогени и ксеноестрогени.

 • Спрете приема на соеви храни
 • Яжте само органични меса и млечни продукти
 • Не загрявайте опакованите храни в микровълнова печка
 • Не консумирайте вода от пластмасови бутилки
 • Избягвайте употребата на минерални масла и парабени, намиращи се в продуктите за грижа за кожата
 • Използвайте натурални препарати за почистване

Втора стъпка: Увеличете прогестерон и балансирайте хормоните

Когато в организма има излишък на естроген, обикновено също има и дефицит на прогестерон. Балансирането на нивата на естроген и прогестерон чрез приемане на естествен прогестерон ще помогне за редуциране на кистите и ще намали шансовете от образуването им в бъдеще. Използването на кремове с естествен прогестерон помага за увеличаването на нивата на прогестерона.

Поддържащи Билки за кисти на яйчниците


Корен от мака (Lepidium meyenii): Мака е чудесна билка за стимулиране на плодородието, която помага на организма да произвежда прогестерон и балансира хормоните, като самата тя не съдържа никакви хормони. Също така билката мака помага на естествения прогестерон да работи по-добре при подхранването на ендокринната система. Maкa трябва да се приема ежедневно - по 2,000-3,000 mg.

Корен от гроздовиден ресник (Актеа рацемоза): Подпомага регулирането на целия менструален цикъл. Актеа рацемоза е отлично средство за облекчаване на болки в яйчниците.

Китайска ангелика (Angelica Sinensis): Подпомага нормализирането на хормоналния баланс. Поддържа правилната циркулация в репродуктивните органи. Намалява болката при цикъл и заболявания на репродуктивната система.

Бял трън: Поддържа хормоналния баланс. Белият трън е едно от най-ефективните растения за поддържане здравето на черния дроб. Правилното функциониране на черния дроб е от жизненоважно значение за хормоналния баланс в тялото. Черният дроб помага за филтриране на токсините в тялото, включително и на излишните хормони.

Бабини зъби (Tribulus Terrestris): Нормализира овулацияте, когато се използва преди овулация. Едно проучване, проведено с 36 жени, които не са били в овулация, показа че в 67% от случаите се е реализирала нормална овулация само след 2-3 месеца редовна употреба на билката.

Източник

Превод: Александра Николаева | Природолечение.com

Може да ви хареса също:

1 comments

 1. Не пия, не пуша, веган съм, избягвам соеви продукти, храня се здравословно, вземам качествени хранителни добавки, спортувам, не се мажа с никакви кремове,а само скъпи естествени масла, нямам наднормено тегло...И въпреки всичко образувам кисти, които се пукат всеки месец и имам болки и кървене. Така, че тия статии са пълни глупости.

  ReplyDelete