7 Суперхрани за Здрави Очи

предотвратяване на различни очни проблеми

Много хора мислят, че генетиката е единственото нещо, което се взима под внимание, когато става въпрос за здравето на очите, но това не е така! Храните, които консумирате играят важна роля за подобряване на здравето на очите и предотвратяване на болестта.

Вашата диета засяга всичко в тялото ви, включително и очите. Поддържането на очите здрави може да бъде предизвикателство. Има храни, които могат да предпазят очите ви и са чудесни за тяхното здраве. Има много хора, които страдат от лошо зрение, изкривено виждане, или трудно виждат обекти в близък план или от разстояние. Като се грижите за вашите очи, включително за подобряване на хранителните вещества, от които те се нуждаят, това играе жизненоважна роля в поддържането им здрави.

Здравето на очите ви зависи от определени хранителни вещества като витамини А и С, биофлавоноиди, каротеноиди, омега-3 мастни киселини, минерали и антиоксиданти. Приемането на някои суперхрани може да помогне за по-доброто и по-дълго функционира на очите. Тези суперхрани също могат да помогнат за предотвратяването на различни очни проблеми.

1. Спанак: спанакът заедно с къдраво зеле, ряпа, синапени листа и зеле са чудесни за здравето на очите. Спанакът съдържа хранителни вещества, които включват витамин А, лутеин и зеаксантин, които са добри за очите. Витамин А помага за защитата на роговиците, лутеинa предпазва очите от ултравиолетовите лъчи, a зеаксантинa допринася за развитието на зрението.

2. Сьомга: сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които предпазват от свързана с възрастта дегенерация на макулата. Трябва да консумирате най-малко две порции сьомга за седмица, за да запазите очите си здрави.

3. Моркови: морковите съдържат бета-каротин, който е прекурсор на витамин А. Витамин А предотвратява нощната слепота, поддържа здрави и чисти роговиците, и предпазва клетките в очите и в цялото тяло. Те съдържат лутеин, който повишава плътността на пигмента в макулата, жълтото петно с овална форма в близост до центъра на ретината.

4. Боровинки: боровинките съдържат антиоксидантни, противовъзпалителни, колаген-стабилизиращи, вазопротекторни и родопсин-регенериращи свойства. Редовната консумация на боровинки подобрява зрението и укрепва кръвоносните съдове в задната част на очите.

5. Сладки картофи: сладките картофи съдържат витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите. Витамин А подобрява зрението и предотвратява катаракта, макуларната дегенерация и глаукомата. Той също така е необходим за решаването на проблема със сухота в очите и защита на очите от бактериални и вирусни инфекции.

6. Чушки: яжте различни видове чушки, зелени, червени, жълти, оранжеви, и дори лилави, както кафяви и черни. Те са един от най-богатите източници на витамин А и В. Те също са богати на витамин В6, лутеин, зеаксантин, бета-каротин и ликопен. Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве на очите.

7. Броколи: броколите съдържат витамин B2. Да бъдеш с недостиг на витамин В2 може да направи очите чувствителни към светлина, която може да предизвика възпаление, замъглено зрение и очна умора. Те също така играят роля за предотвратяване на катаракта или забавяне на процеса.

Източник

Превод: Димитър Кирилов | Природолечение.com

Може да ви хареса също:

0 comments