Blockchain фирма BitFury партнира с ООН по проекта за горите в Казахстан

партнира с ООН по проекта за горите в Казахстан

Фирмата за развитие на Blockchain - Bitfury е настроена да си партнира с Програмата за развитие на ООН (ПРООН) по проект за опазване и увеличаване на горските земи на Казахстан.

Както Astana Times съобщи на 14 януари, проектът има за цел да помогне на страната да намали своите емисии на парникови газове с 15% през следващото десетилетие, за да изпълни своите ангажименти в Парижкото споразумение от 2016 г.

Компенсиране на въглеродния отпечатък на Bifury

Bitfury и ПРООН са готови да подпишат споразумение по-късно този месец с казахстанското министерство на екологията, геологията и природните ресурси за създаване на горска гора в националния регион на Павлодар.

Проектът ще започне с целта да се създадат 20 хектара, които ще изразходват въглеродния диоксид, генериран от местните доставчици на електроенергия с въглища за подхранване на операциите на Bitfury. Надяваме се, че това ще компенсира въглеродния отпечатък на Bitfury със 100–110%.

Както отбелязва Astana Times, докато в момента Казахстан притежава 29 милиона хектара гора, по-голямата част от тях е изправена пред заплахата от незаконни горски пожари, сеч и промени в използването на земята.

Меруерт Сарсембаева, експерт по финансов механизъм на Инициативата за финансиране на биоразнообразието (BIOFIN), каза пред репортери, че само част от 29 милиона хектара е защитена, докато други земи остават изключени от държавния горски фонд. Сарсембаева обясни:

Ще работим с гори, които не се разглеждат и стопанисват. Именно тези гори са застрашени от горските пожари и болести. Ако те не бъдат легитимирани и прехвърлени в държавния горски фонд, това може да доведе до произвеждането на още повече емисии. 

Bitfury и инициативата на ПРООН за намаляване на въглеродните емисии попадат под чадъра на BIOFIN, като крайно решение за подобряване на практиките за управление на горите чрез промени в законодателството и за повишаване на обществената осведоменост за намаляването на емисиите.

Работата на BIOFIN в световен мащаб помага на различни държави да оценят разходите си за биоразнообразие и да стратегизират подходите си за финансиране за постигане на екологични цели.

С подкрепата на ООН Казахстан вече намали годишното си потребление на енергия с 25–45% през последните пет години чрез основен фокус върху отоплението на жилищни сгради. Страната има за цел да извлече 50% от енергията си от устойчиви източници до 2050 г.

По данни на пресслужбата на ПРООН Yakup Beris, постоянен представител на ПРООН в Казахстан, заяви, че проектът Bitfury-UNDP-BIOFIN представлява:

Първата инициатива за намаляване на въглерода за Казахстан [...] се надяваме, че тя ще ускори усилията на страната за намаляване на въглеродния диоксид в партньорство с частния сектор. Тези практически решения ще изискват институционализация и разширяване. 

Крипто и зелената революция

Както Cointelegraph съобщи през есента на 2019 г., изследванията, публикувани от New Scientist, оспорват схващането, че добивът на биткойн (BTC) е несъвместим със справянето с изменението на климата, посочвайки подвеждащите предположения, които стоят в основата на някои от по-алармистичните доклади и проучвания по въпроса.

В кореспонденция тази седмица с Cointelegraph, ръководителят на Bitfury по възобновяемите енергийни източници Samy Biyadi заяви, че:

Извличането на криптовалути е изключително подходящо за страни, които искат да преминат в зелена икономика. Противно на общественото схващане за отрицателното му въздействие върху околната среда, добивът на криптовалути може да помогне за ускоряване на възприемането и растежа на възобновяемите енергийни източници, като стимулира инвестициите в тези активи.


Преди това няколко енергийни специалистa критикуваха схващането, че високото потребление на енергия е "Ахилесовата пета / Achilles Heel" на Биткойн, като се аргументират в полза на преместването на дебата от потреблението на енергия и към това къде се произвежда тази енергия и как се генерира.

Миналия юни проучване установи, че 74,1% от добива на биткойн се захранва от възобновяеми източници.

Превод: С*П | Природолечение.comМоже да ви хареса също:

0 comments