Как да бъдем Здрави през Зимата

Как да бъдем Здрави през Зимата

1. Приемайте достатъчно течности - приемът на течности поддържа организма хидратиран, което спомага за нормалното му функциониране и провеждане на всички процеси в него в норма и извеждане на образувалите се отпадъчни продукти и токсини при обмяната на веществата.

2. Сън и почивка (Спете достатъчно) - с настъпването на зимния период и смяната на времето, ставането сутрин става все по-трудна задача, а през деня често започваме да се чувстваме уморени и отпаднали. Нужно е да осигурим на тялото си енергия през прехода от топлото към студеното време, поради което трябва да отделяме достатъчно часове за сън всеки ден. Сънят е не просто почивка, той е необходим на организма, за да се възстанови от пораженията, нанесени през деня от активното му функциониране.

3. Пестете енергия - през зимата е много важно да поддържаме ума спокоен. Според древните медицински текстове през този сезон трябва да пазим и събираме енергия и сили. Това се случва и в природата, за да се подготви за предстоящия периода на растеж през пролетта. 

4. Пазете се от студа - по време на зимния сезон да се ляга по-рано вечер и да се става по-късно сутрин. Най-добре е да се събуждате при изгрев слънце, защото тогава мисълта е бистра и мозъкът работи по-добре. Желателно е температурата в жилището да е между 18 и 20 градуса. Отварянето на прозореца и проветряването на помещенията не бива да се пренебрегват. За да се предпазим от настинки през зимата, трябва да пазим гърба.

5. Хигиена на ръцете - много хора не отделят достатъчно внимание на това, но елементарното измиване на ръцете може да предотврати разпространяването на инфекции вкъщи, в училище или на работа.

7. Освободете се от стреса - лошото време, зимен сезон, работата: Ако това време от годината Ви кара да сте депресирани, може да е време да затворите очите си, да дишате … и да промените нещо в себе си.

8. Проветрявайте - чистият въздух е много важен за поддържането на здравословен климат в дома. През зимните месеци, поради студеното време навън, сме склонни по-рядко да отваряме прозорците и да проветряваме стаите у дома и на работното място. Трябва да знаем, че за да сме здрави е важно е да проветряваме, за да може застоелият въздух да се обмени с чист.

Пийте достатъчно вода, за да сте здрави през зимата! 

Вижте също и: 

10 храни за здраве през зимата:


1. Тиква
Освен много вкусна тиквата е изключително полезна и диетична храна. Богата е на омега-3 мастни киселини и витамин А. С този зеленчук свободно може да се експериментира, като приготвяте от него супи, салати, яхнии или десерти.

2. Брюкселско зеле/ Зеле 
Брюкселското зеле е изключително полезно. В една чаша варено брюкселско зеле се съдържат едва около 60 калории и 11 грама въглехидрати. Освен това то е богат източник на фибри – 4 грама в една чаша, както и на полезните хранителни вещества калий, витамин А, С и К.

3. Сладки картофи
Сладките картофи са сигурен източник на желязо, което е важен минерал за здравия имунитет. Може да ги хапвате печени или като гарнитура към основно ястие;

4. Ябълки
Ябълките са богати на диетични фибри, заради което е препоръчително да ги хапвате, колкото се може по-често. Пригответе от тях вкусна салата или десерт, а ако нямате свободно време, няма проблем да ги консумирате и сурови;

5. Нар
Един сочен нар е пълен с антиоксиданти, които помагат на тялото да се освободи от канцерогенните вещества. Тези плодове са подходящи за различни десерти и салати;

6. Карфиол
Карфиолът ще задоволи нуждите на организма ви за витамин C. Може да го приготвите в гювеч или като част от салата или яхния;

7. Ряпа
Ряпата ще ви зареди с нужните витамини A и К, както и с фолиева киселина. Кулинарният ѝ потенциал е голям и може да я сготвите по различни начини.

8. Канела 
В нея се съдържат етерични масла, които имат противовъзпалителни и антимикробни свойства. Освен това тя е страхотна добавка към чая, който е изключително популярен именно през зимата.

9. Цитруси
Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути, мандарини, лимони и лайм осигуряват освежаващи аромати по време на скучните и студените зимни месеци. Също така, както добре е известно, те са прекрасни източници на витамин С – така необходим през зимните месеци. Освен това в цитрусите се съдържат и други полезни вещества като калий и фибри. Среден размер мандарина има в себе си около 50 калории и 2 грама фибри. Сочният грейпфрут пък ще ви даде 100 калории и 4 грама фибри.

10. Тъмнозелени/листни зеленчуци
Те са чудесни източници на витамини A, C и K, както и на фолиева киселина.

Може да ви хареса също:

0 comments