Във Филипините направиха чаша без пластмаса от листа от ананас

направена от листа от ананас

Чаша без пластмаса, направена от листа от ананас!

Въпреки че се опитваме да изоставим пластмасовите, все още не използваме чаши без пластмаса. Чашките, които се продават под името „хартиена чаша“, не са без пластмаса напълно. Те имат тънка пластмасова облицовка върху тях. Това ги прави не биоразградими.

Причината за добавянето на този пластмасов слой е чашките да са водоустойчиви. Но побеждава цялата цел да има хартиени чаши. Това е опасно, защото повечето от нас купуват продукти само като гледат етикета „екологични“. Не правим правилни изследвания, преди да купуваме неща.

Pinyapel е продукт, който решава проблема с пластмасовата облицовка

Подаръчна торбичка и чаши Pinyapel

Pinyapel е продукт, който е лансиран за решаване на проблема с пластмасовата облицовка в чашите. Той е създаден от изследователи във Филипините. Тези чаши са съставени от листа от ананас и съдържат 100% хартия. Процесът на приготвяне на тези чаши не включва изсичане на дървета.

Думата „Pinyapel“ е направена чрез съединяване на две филипински думи - pinya, означаваща ананас и papel, означаваща хартия. Групата спечели наградата Wood Pencil в наградите D&AD Future Impact Awards поради създаването им. Това е събитие, което се провежда всяка година и признава проектите, които променят света.

Чантите, чаршафите и чашите без пластмаса са не само минимални по природа, но и много естетични. Хартията е напълно безопасна за използване при опаковане на храни. Степента им на разлагане е много по-бърза от другите продукти, съставени от хартия. DCP (Дизайн центърът на Филипините) проведе тестове на Pinyapel, които показаха, че той губи 55,32% от масата за 4 седмици. Това е значително по-високо от скоростта, с която търговските торби, изработени от хартия, губят маса (21,33%).

Членовете на различни публични и частни организации като DCP, Nature’s Fresh, Cagayan de Oro Handmade Paper и Ideatechs Packaging Corporation се събраха, за да създадат Pinyapel. Основателката на Кагаян де Оро Лолита Кабалет първа се замисли да използва ананасови листа. След това те осъществиха сътрудничество с DCP, което е фокусирано върху научноизследователската и развойна дейност на продуктите, така че да поставят страната си на глобалната карта.


Листове хартия Pinyapel

Nature's Fresh е популярна компания, която доставя ананасови продукти. Изхвърленият лист от ананас беше получен от тях. И корпорацията за пакетиране на Ideatechs помогна да се направи правилния опаковъчен материал от тези листове.

Освен за опаковане, Pinyapel се използва и за изработка на декор елементи като осветителни тела.

Според изпълнителния директор на DCP, Pinyapel се стреми да замени контейнерите, които се използват за изнасяне на опаковки с храни. Тя каза още, че искат Пиняпел да се озове в кошчетата за компост, така че да направят почвата по-богата. Директорът каза, че те планират да се върнат на земята и да бъдат отговорни за безопасността на бъдещите поколения.

Чашките без пластмаса Pinyapel трябва да генерират по-малко селскостопански отпадъци. Очаква се също така да предостави повече шансове за поминък на фермерите.


Листове пиняпел

Според САЩ само 9% от общите пластмасови отпадъци в света се рециклират. Прототипите на продуктите на Pinyapel са представени по целия свят, но търговската употреба тепърва започва.

Източник
превод за www.Природолечение.com | С*П

Прочети още:

Може да ви хареса също:

0 comments