Пчелите Абсолютно Обичат Канабиса

Любовта на пчелите към канабиса!

Любовта на пчелите към канабиса може да помогне за възстановяването на популациите им!

Пчелите са огромни почитатели на канабис и скорошно проучване установи, че колкото по-високи са растенията от канабис, толкова по-голям е броят на пчелите, които ще се стичат до него.

Новото изследване, ръководено от изследователи на Университета Корнел и публикувано миналия месец в екологичната ентомология, показва, че хората не са единствените фенове на марихуана. Откритията подкрепят и проучване, публикувано миналата година в Колорадоския държавен университет, което разкри същото.

Проучването показва как пчелите са силно привлечени от канабиса поради изобилните запаси от цветен прашец на растението и това би могло да проправи пътя на учените да измислят нови начини за подпомагане на тяхната бореща се популация, както и на флоралното население.

Според проучването, колкото по-голяма е площта, покрита от канабис, толкова по-голям е шансът пчелите да роят в района. Освен това растенията, които са по-високи, имат много по-голяма вероятност да привлекат пчелите, като най-високите растения привличат зашеметяващите 17 пъти повече пчели от най-късите.

Проучването установява също, че с течение на времето по-големи количества пчели посещават конопените участъци по-често. Звучи почти като ефект от уста на уста сред хората, които чуват за страхотни сделки в диспансер, нали?

Изследователите също откриха, че канабиса, доходоносно растение с множество приложения, може да поддържа не по-малко от 16 различни сортове пчели в североизточната част на САЩ.

Резултатите могат да изглеждат странни, като се има предвид, че канабисът не произвежда сладкия, захърен нектар, който произвеждат типичните цветни сортове, за да привлече насекоми. Нито цветът на конопът идва в ослепителния масив от ярки цветове, които също привличат буболечки. Поленът, произведен от мъжки цветя, е изключително привлекателен за 16-те пчелни подвида в проучването по причини, които остават неизвестни.

Женските цветя - видът, който хората обичат да пушат заради опияняващите и успокояващите си ефекти - по принцип се игнорират от пчелите, тъй като не произвеждат полен.

Авторът на изследването пише:
Бързото разрастване на производството на канабис в Съединените щати… може да има значително отражение върху динамиката на опрашване в цялата агроекосистема.

По време на цъвтеж на канабис към края на слаб сезон дажбаната на растенията е по-ниска, канабисът може да има особено силен потенциал за увеличаване на популациите на опрашители и последващи услуги за опрашване на културите през следващата година чрез попълване на пропуски като ниската дажба в края на слаби сезони.
Това, което прави изводите толкова убедителни, е решаващото влияние, което може да окаже върху страдащите пчелни популации в Съединените щати.

Пчелата е може би един от най-важните управлявани опрашители в американското селско стопанство. Разпространяване на мъжките полови клетки на цветя на техните женски колеги в естествен процес, който е изключително важен за размножаването на растенията.

Според Организацията на ООН за храните и селското стопанство, опрашителите струват от 235 до 577 милиарда долара в световен мащаб поради своята основна роля в производството на глобални култури. Само в САЩ това означава, че пчелите са отговорни за 20 милиарда долара домашно производство на култура. Без пчели можем да целунем бадема, боровинката, динята и други култури за довиждане.

Авторите на проучването изясниха, че комбинацията от пчели и канабис не означава, че хората трябва да се притесняват от прашец, богат на канабиноиди, промъкнал се във вашата диетата, нито пчелите ще започнат да произвеждат мед, обогатен с тетрахидроканабинол (THC) – колкото и хубаво това да звуци.

По същия начин, наличието на канабиноиди като THC в цветовия прашец „няма вероятност да окаже влияние върху развитието на пчелите поради липсата на канабиноидни рецептори в насекомите“.

Така че, макар често да обичаме да се фокусираме върху употребата на марихуана за развлечение или лекарство - в нейните ядливи, опушващи и изпарителни форми - това ново изследване показва, че растението всъщност може да помогне на природата и земеделието по невероятно важни начини.


Прочети още:Може да ви хареса също:

0 comments